Most Important Transformation of Sentence for HS Final Examination 2026 (AHSEC/ASSEB): If you are preparing for the HS Final Examination 2026 under AHSEC, then Transformation of Sentences is one of the most important grammar topics you must practice well. In the English question paper, grammar carries a good number of marks, and sentence transformation often comes directly from the AHSEC Model Question Bank and ASSEB suggestions.

In this section, we provide you with the most important Transformation of Sentence questions and answers that will help you score higher marks in your English exam. These transformations include:
- Assertive to Interrogative
- Affirmative to Negative
- Exclamatory to Assertive
- Simple to Complex / Complex to Compound
- Degree of Comparison
- Direct to Indirect Speech
Practicing these will not only help you in the HS Final Exam but also strengthen your grammar for competitive exams and future studies.
Most Important Transformation of Sentence for HS Final Examination 2026 (AHSEC/ASSEB)
Change the degrees of comparison in the following sentences:
1.This is the best book on the subject. (to Comparative and positive)
Ans: This book is better than any other book on the subject. (Comparative Degree)
No other book on this subject is as good as this. (Positive Degree)
2.This is one of the easiest poems in the reader. (To comparative and positive)
Ans: This is better than many other poems in the reader. (Comparative Degree)
Very few poems in this reader are as good as this. (Positive Degree)
3.This is one of the best colleges in the north. (to comparative and positive)
Ans: This college is better than many other colleges in the north. (Comparative Degree)
Very few colleges in the north are as good as this is. (Positive Degree)
4.He is more intelligent than you. (to positive)
Ans: You are not as intelligent as he is.(positive Degree)
5.The Rajdhani Express runs faster than any other train.(to positive and Superlative)
Ans: No other train runs as fast as the Rajdhani Express. (Positive Degree)
The Rajdhani Express is the fastest train. (Superlative Degrees)
6.No other boxer is as great as Mary Kom. (to comperative and Superlative)
Ans: Mary Kom is better than any other boxer. (Comparative Degree)
Mary Kom is the greatest boxer. (Superlative Degrees)
From negative to affirmative sentence
1.None but Anita can do the sum.
-Only Anita can do the sum.
2He left no plan untried.
-He tried every plan.
or
He tried all plans.
3.I shall never forget you.
-I shall always remember you.
4.No sooner did he see me then he began to quarrel.
-As soon as he saw me, he began to quarrel.
5.He was not present yesterday.
-He was absent yesterday.
6 No one can deny that he is a good musician good.
-Every one must admit that he is a good musician.
7 No sooner did he see me then he began to weep.
-As soon as he saw me, He began to weep.
8.Every mother cannot but loves her child.
-Every mother must love her child.
9.There is no mother but loves her child.
-Every mother loves her child.
10 No other river in India is as long as the Brahmaputra.
-The Brahmaputra is the longest river in India.
11.No man in the street came forward to help her.
-Every man in the street came forward to help her.
1.None but Anita can do the sum.
-Only Anita can do the sum.
2He left no plan untried.
-He tried every plan.
or
He tried all plans.
3.I shall never forget you.
-I shall always remember you.
4.No sooner did he see me then he began to quarrel.
-As soon as he saw me, he began to quarrel.
5.He was not present yesterday.
-He was absent yesterday.
6 No one can deny that he is a good musician good.
-Every one must admit that he is a good musician.
7 No sooner did he see me then he began to weep.
-As soon as he saw me, He began to weep.
8.Every mother cannot but loves her child.
-Every mother must love her child.
9.There is no mother but loves her child.
-Every mother loves her child.
10 No other river in India is as long as the Brahmaputra.
-The Brahmaputra is the longest river in India.
11.No man in the street came forward to help her.
-Every man in the street came forward to help her.
Interchange of Negative and affirmative sentences
1.None but Anita can do the sum. (to affirmative)
Ans: Only Anita can do the sum.
2.He left no plan untried. (to affirmative)
Ans: He tried every plan.
3.Everybody must admit that Tendulkar is a good cricketer. (to negative)
Ans: No body/ No one can deny that Tendulkar is a good cricketer.
4.Every problem has a solution. (to negative)
Ans: There is no problem without a solution.
5.I was doubtful if he would come. (to negative)
Ans: I was not sure about his coming/arrival.
6.No sooner did he see me then he began to quarrel. (to affirmative)
Ans: As soon as he saw me, he began to quarrel.
INTERCHANGE OF CLAUSES
1.I know his name. (to affirmative)
Ans: I know what his name is.
2.He came in the morning. (to complex)
Ans: He came when it was morning.
3.I am sure that I shall pass. (to Simple)
Ans: I am sure of my passing/ success.
4.He hoped that he would win the prize. (to Simple)
Ans: He hoped to/about his winning the prize.
5.On going there, I found the door locked. (to complex)
Ans: On going there, I found that the door was locked.
6.Mr. Barrack Obama, the President of the USA, visited India last year. (to complex)
Ans: Mr. Barrack Obama, who is the President of the US, visited India last year.
7.Coming home, he began to work. (to compound)
Ans: He came home and began to work.
8.In spite of his wealth, he is unhappy. (to compound)
Ans: He is wealthy, but unhappy.
9.Speak the truth and I shall pardon you. (to complex/Simple)
Ans: I shall pardon you for your truthfulness. (Simple)
I shall pardon you if you speak the truth. (Complex)
10.I did this and so offended him. (to Simple)
Ans: Doing this, I offended him.




